Pilatesin 6 temel prensipi, konsantrasyon, kontrol, merkezleme, akıcılık, kesinlik ve nefesi içerir. Zamanla, bu altı ilkeye diğer prensipler eklenmiştir, ki günümüzde Pilates için dokuz prensip bilinmektedir. Bu ilkelere eklenen diğer üç ilke, hizalama, sakinlik ve dayanıklılıktır. Bu prensipler klasik pilates ilkeleri olarak bilinir. Bu prensiplerin yanı sıra günümüzde çeşitli pilates stüdyoları kendileri için ilkeler eklediler ya da değiştirdiler. Pilates stüdyoları şimdi iki klasik ve modern pilates grubuna ayrılmıştır.
Joseph Pilates "hayata dönüş" kitabında solunumun, kan dolaşımı vasıtasıyla vücudu arındırdığını dikkate alır. Nefes almayla birlikte akciğerlere enjekte edilen oksijen miktarının arttırılması, ardından da vücutta besleyici kan dolaşımının özel önemi vardır. Bunu başarmak için önemli şey, hacimli bir nefes alma ve ardından da tam bir nefes vermektir. Nefes verme kurutmak istediğimiz bir ıslak havluyu sıkmamız gibi olmalıdır.
Pilates egzersizleri yaparken, pilates egzersizleri yöntemine daha çok odaklanmalıyız, çünkü hareketi yapma yöntemi hareketi yapmaktan daha önemlidir. Pilates'te "nasıl yapmak" önemlidir ve sadece "yapmak" değildir.
Joseph Pilates kendi icat ettiği spor için kontroloji ismini seçti. Pilates hareketleri, kasların yerçekimine ve yayların kuvvetine karşı hareketleri tamamen kontrol edilerek gerçekleştirilmelidir. Bu şekilde aletli pilates hareketleri yaparken hem vücudu kontrol etmek gerekiyor ve hem aleti.
Egzersizde yer alan bölgelerin hareketlerini vücudun merkezi kaslarını kullanarak başlatmaya çalışılmalıdır. Karın, bel, leğen, kalça kaslarını "güç merkezi" olarak biliyoruz.
Akıcılık:
Pilates egzersizlerini yaparken, zarafet ve güzelliği, hareketleri yaparken ve hareketler arasında korumak için çaba göstermeliyiz. Başka bir ifade ile güç merkezinin serbest bıraktığı enerji, vücudun uç ekstremitelerin hareketleri ile koordine edilmelidir.
Pilates egzersizlerini yaparken dikkatimiz her hareketi tam olarak yapmamız için, hareketin nasıl yapıldığına olmalıdır. Burada yaptığımız hareketlerin çoğunluğu önemli değildir, fakat düşük sayıda yüksek kaliteli hareketlerin en iyi şekilde kullanılması gerekiyor.
Eklenen üç ilke:
Pilates hareketlerini yaparken, vücudun durumuna tam olarak dikkat etmeliyiz. Bu girişim vücudun farklı bölgelerindeki asimetri durumunu ortadan kaldırır ve vücudun organlarının koordinasyonunu artırır.
Sakinlik
Doğru hareketleri yapmak için ve yeterli zihinsel dikkat için rahat ve sakin olmalıyız.
Dayanıklılık
Artan dikkat ve hassasiyet, hareketleri daha az çabayla kaliteli ve etkili hale getirecektir.
Zamanla temel ilkelere eklenen son üç ilke, altı temel ilkeye uygun olarak gerçekleştirilir ve bu ilkelerin uygulanması sonucu ortaya çıkar ve bu nedenle daha az prensip olarak tanımlanabilir.
ARAD GLOBAL CLUB olarak, her zaman altı temel ilkeyi göz önünde bulundurmaya çalışırız. İlk önerimiz pilatesi yapmak isteyen herhangi bir sporcuya bu noktadır ki, pilates belirli prensipleri ile özel bir spor olarak bilinir ve bu ilkeleri dikkate almadığımız durumda, bu sporu zihin ve zihinsel yeteneklere fazla önem vermeyen diğer sporlara yaklaştırır.
İletişim Bilgileri
Websitemiz: www.aradglobalclub.org
Mail Adresimiz: [email protected]
Tel: 0222 332 1232
Fax: 0222 332 1233
GSM ve WatsApp no: 0543 868 35 61
Arad Global Club olarak, Eskişehir Pilates Merkezinde sizlere hizmet vermekten onur duyarız.